KAJ JE PREHRANSKO DOPOLNILO?

Prehranska dopolnila so živila, namenjena izboljšanju zdravega prehranjevanja, saj zagotavljajo koncentrirano zalogo hranil (mineralov, vitaminov) in drugih naravnih sestavin s prehranskim ali fiziološkim učinkom.

Na voljo so v obliki tablet, kapsul, pastil, ampul in praškov v vrečicah, ki jih je mogoče izdelati iz rastlin ali rastlinskih izvlečkov.

 

 

PREHRANSKA DOPOLNILA IN ŠPORT

Dandanes so prehranska dopolnila ključni in nujni korak pri telesni pripravi športnika, še zlasti so pomembna za doseganje kar najboljših športnih rezultatov in preventivo.

So način za izboljšanje prehranske kakovosti hrane in da bi zadostili specifičnim potrebam telesa morajo biti premišljeno vključeni v zdravo in uravnoteženo prehrano. Prehranska dopolnila niso niti zdravila niti poživila, njihova sestava pa je močno nadzorovana.

Po zakonu so športniki odgovorni za snovi, ki se jih najde v njihovem telesu, pa ne glede na izvor (hrana, zdravila, lokalni nanos …).

Zato je za njih nujno, da so lahko prepričani, da so proizvodi, ki jih uživajo, v celoti skladni z veljavnimi predpisi s seznama poživil.

 

 

SVETOVNI PROTIDOPINŠKI KODEKS IN TVEGANJE NENAMERNEGA ZAUŽITJA POŽIVILA

Športniki morajo zagotoviti, da zdravila in/ali prehranska dopolnila, ki jih jemljejo, ne vsebujejo prepovedanih snovi in v primeru pregleda vedno sami nosijo odgovornost za morebitno vsebnost le-teh.

Tveganje zaužitja prehranskega dopolnila s prepovedanimi substancami so majhna, a vendar močno verjetna. Samo standard AFNOR NF 94001 zagotovljeno potrjuje, da v prehranskih dopolnilih, namenjenih športnikom, ni spornih sestavin.

 

 

IZDELKI, SKLADNI S SVETOVNIM STANDARDOM AFNOR NF V94-001

Standard AFNOR NF V94-001, pripravljen na zahtevo Ministrstva za šport, leta 2012, z namenom, da bi športnikom omogočili, da se seznanijo s prehranskimi dopolnili in živili, ki ne vsebujejo poživil, s čimer bi se spodbujalo uspešne proizvodne prakse, je zdaj sprejet in je uveden kot merilo v boju proti poživilom.

Za izpolnjevanje standardov morata biti razvoj in proizvodnja prehranskih dopolnil in drugih živil, namenjenih športnikom, strogo brez vseh prepovedanih snovi, ki jih navaja Svetovna protidopinška agencija. Standard AFNOR NF V 94-001 prav tako ureja zavezanost dobaviteljev surovin in nadzira izvajanje rednih naključnih pregledov končnih izdelkov, da bi se preprečili kakršnikoli namerni ali nenamerni vnosi spornih snovi.

S tem ko je ERIC FAVRE sprejel omenjen standard, se je zavezal k zagotavljanju sestavin svojih prehranskih dopolnil brez prepovedanih snovi, ki bi lahko pri pregledu na vsebnost poživil privedle do pozitivnega rezultata.

Embalaže izdelkov smo opremili z oznako NF V 94-001, da se lažje prepozna prehranska dopolnila brez poživilnih snovi.